اگر شما قصد طراحی سوله و ساخت آن را دارید، احتمالا از خود سوال کرده اید که اجزا سوله مورد نیاز شما چه مواردی هستند. یا اینکه مشخصات فنی باید چگونه انتخاب شوند. در این قسمت برای آشنایی بیشتر شما به معرفی قسمت های مختلف سوله با اجزا و مصالح موجود جهت طراحی و تخمین قیمت ساخت سوله می پردازیم. ابتدا باید بدانیم که تقریبا همه انواع سوله ها از سه بخش اصلی زیر تشکیل شده اند:
فهرست
اجزا اصلی سوله
۱- اجزا سازه (شامل کلیه اجزا باربر اعم از فنداسیون، و اجزا اسکلت سوله و…)
۲-اجزا معماری (درب ، پنجره ، دیوار، پوشش سقف سوله و…)
۳-اجزا تاسیساتی (لوله کشی ، برق کشی ، تهویه، روشنایی و…)
سه بخش فوق الذکر در برگیرنده کلیه بخش ها و اجزا سوله می باشند. بعبارت دقیق تر هر قسمت از سوله زیر مجموعه یکی از این سه بخش می باشد. اجزا و قسمت های مختلف را در ادامه معرفی می کنیم. البته توجه داشته باشید که برای هر قسمت چندین گزینه وجود دارد. که از نظر کیفیت ، قیمت و کارایی متفاوت خواهند بود.
پوشش سقف سوله
مثلا برای پوشش سقف سوله که زیر مجموعه بخش دوم (اجزا معماری) است، چندین گزینه وجود دارد. علاوه بر کاربری ، قیمت و بودجه کافرما نیز در انتخاب مشخصات فنی نقش مستقیم خواهد داشت.
- ساندویچ پنل سقفی (با ضخامت های متنوع و جنس فوم متفاوت، همچنین رنگ و فرم ورق مختلف)
- ورق موجدار + نگهدارنده (توری مرغی یا کارتن پلاست) +عایق (پشم شیشه یا پشم سنگ)
- و…
همانطور که ملاحظه می کنید یک جز ساده (پوشش سقف) دارای تنوع گوناگونی است. همین امر سبب می شود برآورد قیمت سوله نیازمند مشخصات فنی سوله و اطلاعات دقیق و متکی بر نقشه سوله و جزییات طراحی شده ی مناسب باشد. مثلا در اگر کاربری سوله بهداشتی ، مواد غذایی ، ورزشی تالار و موارد مشابه باشد. استفاده از عایق پشم سنگ در پوشش سقف مجاز نیست یا دارای محدودیت است.
بنابراین بعنوان اولین نکته، کاربری تاثیر مستقیمی بر مشخصات فنی سوله خواهد داشت. سوله صنعتی ، بهداشتی ، ورزشی ، انبار و… هر یک ضوابط و ملاحظات ویژه خود را دارند. که باید علاوه بر طراحی و محاسبات سوله در انتخاب و طراحی بخش های آن و مصالح مصرفی جهت ساخت مورد توجه قرار بگیرد.
دیوار سوله
یکی از حجیم ترین و زمانبر ترین کارها ساخت دیوار سوله است. علیرغم اینکه مصالح متنوع و متعددی برای دیوار کشی سوله وجود دارد، معمولا از دیوار آجر نما استفاده می شود. البته در مواردی که کاربری سوله بهداشتی و غذایی باشد سطح داخلی دیوار باید سنگ یا سرامیک شود. در اینصورت استفاده از آجر نما دار توجیح اقتصادی نخواهد داشت. بجای آن دیوار با بلوک سیمانی ساخته می شود. که نازک کاری سمت داخلی دیوار سنگ یا سرامیک خواهد شد. اجزا نازک کاری دیوار سوله در سمت بیرون نیز می تواند سیمان رنگی، سرامیک ، سنگ، نما کامپوزیت و… باشد. اجزا سوله همواره بر اساس نوع و الزامات کاربری آن انتخاب می شوند. علاوه دیوار های سنگین آجری یا بلوک سیمانی در ساخت سوله ، می توانیم از ساندویچ پنل دیواری برای سوله استفاده نماییم.
مزیت ساخت دیوار سوله با ساندویچ پنل بجای دیوار آجری یا بلوک سیمانی سرعت آن است. چون در طرفین ساندویچ پنل مورد استفاده ورق فولادی رنگ شده، با فام دلخواه بعنوان سطح تمام شده کار خواهد بود. ظاهر ساندویچ پنل کاملا مناسب و قابل قبول بوده و از سرعت نصب بسیار بالایی برخوردار است. البته قبل از نصب ساندویچ پنل لازم است که شاسی کشی و زیر سازی مناسب با قوطی ، زد و یا انواع پروفیل های مناسب و در دسترس انجام شود. یکی از مهمترین معایت ساندویچ پنل عدم ایمنی و استحکام آن برای سرقت و همچنین برخورد وسایل نقلیه موتوری از قبیل لیفتراک ، کامیون و امثال آن است.
برای رفع این عیب ساندویچ پنل معمولا تا ارتفاع مناسبی از دیوار (مثلا تا ارتفاع حدود ۲.۵ متر) بصورت آجری یا بلوک سیمانی اجرا می شود. ساندویچ پنل در قسمت بالایی دیوار نصب می شود. به این ترتیب هر دو نقص مطروحه برطرف می گردند.
پرلین یا زد سوله
بمنظور نصب پوشش سقف سوله از پرلین ( Purlin ) استفاده می شود. پرلین می تواند از پروفیل سرد نورد C و یا Z باشد. البته در سقف های شیبدار بندرت از قوطی نیز استفاده می شود. پرلین که بعلت استفاده زیاد از پروفیل Z به آن اصطلاحا زد سقف سوله نیز گفته می شود در جهت عمود بر قابل ها اصلی و دقیقا زیر پوشش سقف سوله (ساندویچ پنل سقفی یا ورق موجدار) قرار می گیرد. آنچه در سوله های صنعتی با فاصله فریم ۶ متر متداولتر است استفاده از پرلین یا زد با ارتفاع ۱۸ سانتی متر است. ضخامت زد از ۲ میلیمتر تا ۴ میلیمتر متغییر است و بندرت از ضخامت های بیشتر از ۴ استفاده می شود. بمنظور تامین مهار جانبی پرلین ها در طول ۶ متری آن دو میلگرد بدون آج موسوم به سگراد ( Sag Rod ) آن ها را مهار می کند.
انکر بولت یا میل مهار پای ستون سوله
یکی ابمنظور مهار پای ستون سوله بر روی فنداسیون از میل مهار یا انکر بولت استفاده می شود. با توجه به مفصلی بودن پای ستون سوله تعداد و سایز میل مهار پای ستون از تعداد کم و سایز نسبتا کوچکی در مقایسه با ابعاد سازه برخوردار است. انکر پای وال پست های سوله معمولا دو عدد هستند و از انکر بولت با نمره ۱۶ الی ۲۲ استفاده می شود. اما ستون های اصلی سوله همراه حداقل دارای چهار انکر بولت می باشند. نمره انکر بولت پای ستون سوله در مواردی به نمره ۳۰ نیز می رسد. توجه داشته باشید که ستون های متصل به بادبند قايم سوله بیشترین تعداد و بزرگترین سایز و نمره انکربولت پای ستون آن سوله را داراست.