همانطور که در بخش های دیگر ذکر شد، بارگذاری سازه در طراحی و محاسبات سوله تاثیر چشم گیری دارد. در نتیجه، میزان بار وارد بر سوله تاثیر مستقیمی در هزینه ساخت آن خواهد داشت. بارگذاری بر اساس مبحث ششم مقررات ملی ساختمان و یا ASCE7 انجام می شود. در طراحی سوله اهمیت بار باد و برف معمولا پر رنگ تر از بار های مرده و زنده و زلزله است. البته در سوله دارای جرثقیل سقفی ، بار جرثقیل و اثرات حرکت آن مانند ضربه ناشی از حرکت آن مهم است. درصورتیکه سوله دارای نیم طبقه و یا بصورت دو طبقه باشد نیروی زلزله نیز تاثیرش بر سازه جدی خواهد بود. نادیده گرفتن اثر نیروی زلزله در طراحی سوله بالکن دار غیر قابل قبول است.
فهرست
انواع بار وارده وارد بر سوله
بار مرده : ناشی از دیوار ها، پوشش سقف و کلیه اجزا و تجهیزات ثابت. بار مرده پوشش سقف معمولا چیزی حدود ۳۰ تا ۶۰ کیلو گرم بر متر مربع می باشد. پوشش سقف سوله مناسب معمولا از جنس ساندیچ پنل سقفی است.
بار زنده: ناشی از تردد افراد ، مبلمان و تجهیزات غیر ثابت . بار زنده بام سوله معمولا حدود ۱۰۰ الی ۱۵۰ کیلوگرم است. مگر اینکه شرایط خاصی حاکم باشد.
بار وارد بر سوله از جرثقیل
بعضی سوله ها دارای جرثقیل سقفی هستند. در این موارد توجه به بار و تناژ جرثقیل در طراحی بسیار مهم است و طراحی را تحت تاثیر قرار می دهد. سرعت و نوع جرثقیل در برآورد اثرات آن بر سازه حایز اهمیت است. برای جرثقیل های با تناژ کم و دهانه کمتر ۱۸ متر از یک پل جرثقیل استفاده می شود. در صورتیکه تناژ افزایش پیدا کند و یا دهانه از ۱۸ متر بیشتر باشد می بایست از جرثقیل های دو پل استفاده کنیم. همچنین معمولا جرثقیل های سوار بر اسکلت سوله حداکثر ۱۲ الی ۱۵ تنی هستند. برای جرثقیل با تناژ بیشتر برای کنترل بار وارد بر سوله از ناحیه جرثقیل از ستون های مستقل و مجزا استفاده می شود. تا درصورت بروز حادثه برای جرثقیل ، اسکلت سوله آسیب نبیند و برعکس.
بار وارد بر سوله از برف
در مناطق مختلف شدت بارش برف متفاوت است. مهندس سازه با اطلاع از محل ساخت سوله و شناخت اقلیم منطقه بار برف مناسب را در طراحی و محاسبات لحاظ می کند. هرچه شیب سقف سوله بیشتر بار برف کاهش می باید. بدلیل وجود عامل لغزش بار برف برای طراحی سقف شیبدار کاهش پیدا می کند. شیب سوله معمولا ۱۰٪ تا ۲۵٪ است.
بار باد: مشابه بار برف ، در طراحی سوله بار باد نیز بسیار تعیین کننده است. این بار تابع منطقه ، پوشش گیاهی اطراف ، ارتفاع سوله ، همواری پیرامون و کلا شرایط بادگیری سوله است. مهندس سازه بار باد را با دقت بالایی در محاسبات سوله لحاظ می کند. تا تحت باد های شدید پایداری و ایمنی سوله حذف شود. هرچقدر محل احداث سوله متراکم تر باشد بار باد وارد بر سوله کاهش پیدا می کند. عامل دیگری که در بار باد در طراحی سوله مهم است، ارتفاع سوله می باشد.
بار وارد بر سوله ناشی از زلزله
در سوله دو طبقه یا نیم طبقه ، یا سوله بالکن دار توجه به زلزله اهمیت بسیار بالایی دارد. مهندس طراح سازه باید حتما در انجام محاسبات سوله بار زلزله را مورد توجه قرار دهد.
بار حرارت: تغییرات دما باعث بروز تغییر شکل و نیرو در سوله می شود. بویژه در سوله های چند دهانه یا سوله تک دهانه با ابعاد بزرگ (دهانه بلند و طول زیاد) باید حتما به اثرات ناشی از تغییر دما در طراحی سوله توجه نمود.