فهرست
تهیه و تحویل دفترچه محاسبات سوله
هر سازه اعم از سوله و یا انواع دیگر برای تحمل بار وارده نیرو های وارد بر آن توسط مهندس سازه یا همان مهندس محاسب طراحی شود. دفترچه محاسبات سوله شامل کلیه مراحل طراحی انجام شده توسط مهندس سازه می باشد. در واقع فرضیات و شرایط پروژه ، استاندارد ها و مقررات مورد استفاده ، بارهای وارده بر سازه و نتایج انجام محاسبات سازه و طراحی سوله در دفترچه محاسبات نوشته می شود. در نهایت پس از تکمیل طراحی مهندس محاسب سوله میبایست علاوه بر نقشه سوله شامل نقشه اسکلت و نقشه فنداسیون آن ، دفترچه محاسبات تهیه شده، شامل چک لیست های محاسبات سازه و طراحی را تحویل دهد. بعد از ساخت سوله این دفترچه بعنوان مستندی جهت بهره برداری ایمن و یا توسعه آینده لازم خواهد بود.
دفترچه محاسبات سوله با جرثقیل
درصورتیکه که سوله با جرثقیل سقفی مورد نیاز باشد ، ابتدا مهندس طراح سازه با نظر کارفرما تناژ جرثقیل را تعیین می کند. سپس نوع ، برند و سرعت جرثقیل با نظر کارفرما و متناسب با بودجه ایشان انتخاب می شود. هر چقدر سرعت جرثقیل بیشتر باشد نیرو های ضربه ای بزرگتری به سازه وارد خواهد نمود. براساس عرض دهانه سوله و همچنین تناژ جرثقیل سقفی ، جرثقیل سقفی یک پل ( تک پل ) و یا جرثقیل سقفی دو پل مشخص می شود.
در نهایت پس از تعیین تناژ ، جزییات ، نوع و برند جرثقیل سقفی سوله مهندس طراح سازه بر اساس کاتالوگ و مشخصات سازنده بار های ناشی از حرکات و ضربات جرثقیل را محاسبه می کند. نیرو های ناشی از جرثقیل که به سوله وارد می شود بر اساس ضوابط و مبحث ششم مقررات ملی ساختمان مشخص می شود. مهندس موظف است بار ناشی از جرثقیل را در طراحی سوله لحاظ نماید و در درفترچه محاسبات منعکس کند.
دفترچه محاسبات سوله شامل بخش های زیر است:
- معرفی سوله و ابعاد آن
- محل احداث سوله
- آیین نامه های مورد استفاده در طراحی سوله
- مصالح مصرفی در ساخت سوله
- محاسبات سوله و تخمین بارهای وارده (محاسبه بار باد ، بار برف ، زلزله ، جرثقیل و…)
- محاسبات اتصالات سوله
- محاسبات فنداسیون سوله
- محاسبات پرلین
- محاسبات استرات
- محاسبات سینه بند سوله
- محاسبات سگراد و…
لزوم داشتن دفترچه محاسبات سوله
دفترچه محاسبات سوله درواقع شناسنامه فنی سازه است. این دفترچه و چک لیست های طراحی به سایر مهندسین این امکان را می دهد که هر زمان نسبت به فرضیات و روند طرح و محاسبه سازه اطلاعات لازم را کسب کنند. معمولا بعد از گذشت چند سال نیاز های جدیدی در بهره برداری از سوله بوجود می آید. برای پاسخگویی به این نیاز ها ممکن است تغییراتی در سازه ایجاد شود. مثلا اضافه کردن جرثقیل به سوله یا افزودن نیم طبقه اداری به سوله موجود، یا حذف یکی از پایه های سوله نمونه ای شایع ترین موارد هستند. اگر دفترچه محاسبات سوله را در اختیار داشته باشیم روند تغییر و اصلاحات بسیار سریع خواهد بود.
اما اگر دفترچه محاسبات سازه در دسترس نباشد چه اتفاقی رخ می دهد؟ در اینصورت باید با مطالعه سوله موجود نسبت به جمع آوری اطلاعت کافی اقدام شود. انجام آزمایشات مخرب و غیر مخرب نیز لازم خواهد بود که هزینه کمی نخواهد داشت. بعد از بازدید ، اندازه گیری ها و آزمایشات مخرب و غیر مخرب مهندسین می توانند نسبت به سازه اطلاعات کافی را کسب کنند. سپس با انجام محاسبات طبق نیاز های جدید الحاقات سوله را طراحی نمایند. بدیهی است که اگر دفترچه محاسبات و مستندات طراحی سوله موجود بود، کلیه این مراحل مطالعاتی، زمان و هزینه های مربوط به آن حذف می شد.
منابع تهیه دفترچه محاسبات سوله
بدون شک محاسبات سازه باید بر اساس ضوابط مقررات ملی ساختمان و استاندارد ۲۸۰۰ باشد. بعلاوه ضوابط نظام فنی و اجرایی کشور نیز می تواند راهنمای مناسبی تلقی گردد. بویژه نشریه ۳۲۵ با عنوان ضوابط طرح و محاسبه ساختمان های صنعتی که ترجمه و تالیف از منابع معتبر بین المللی است.