فهرست
قیمت سوله
در تعیین هزینه ساخت سوله ابتدا باید عوامل تاثیر گذار و قیمت هرآیتم را بررسی کنیم. توجه داشته باشید که در اینجا قیمت سوله مورد بررسی قرار می گیرد که هزینه تهیه زمین را شامل نمی شود. با افزایش متراژ ، هزینه ساخت هر متر مربع سوله کاهش پیدا می کند همیشه صحیح نیست اما در مقایسه دو سوله کاملا مشابه اما با متراژ متفاوت ، سوله بزرگتر قیمت واحد ساخت کمتری دارد.
قیمت تمام شده ساخت سوله به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه شرح می دهیم. بدیهی است که طراحی سوله و مهارت مهندس معمار و محاسب می تواند اثر زیادی داشته باشد. و بمیزان قابل توجهی قیمت و هزینه احداث را کم و یا زیاد کند.
جدیدترین و آخرین قیمت ساخت سوله پس از جهش قیمت ها از ابتدای سال ۹۷ به ازای قیمت هر مترمربع سوله از ۴۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان برای یک سوله متداول برآورد میشد. این قیمت در نیمه دوم سال ۱۳۹۹ به بیش از یک میلیون و دویست هزار تومان رسید. این ارقام برای ابعاد و ارتفاع استاندارد است. درصورت وجود جزییات خاص این قیمت می تواند دچار تغییر گردد مثلا ارتفاع زیر ۵ متر یا بالای ۱۰ متر باشد قیمت به ترتیب کمتر و بیشتر می شود.
عوامل موثر در هزینه ساخت
عوامل مختلفی بر قیمت سوله تاثیر می گذارند که خوب است قبل از تصمیم گیری با آنها آشنا باشیم. اکثر این عامل ها به انتخاب مصالح ساختمانی ارتباط دارد. جزییات و مشخصات فنی باید بطور دقیق در نقشه سوله تعیین شده باشد. البته هزینه ساخت سوله علاوه بر نوع مصالح مصرفی به موارد دیگری نیز مرتبط است. که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار می دهیم. چون شناخت مورد به مورد هزینه ها به ما کمک می کند تا با آگاهی بیشتری بودجه خود را هزینه کنیم. در ادامه موارد مهمی را که بر قیمت ساخت سوله تاثیر دارند بررسی می کنیم:
- کاربری سوله
- ابعاد سوله و شکل آن ( مثلا سوله قوسی یا شیبدار)
- وجود یا عدم وجود جرثقیل سوله
- وجود یا عدم وجود نیم طبقه در سوله
- اقلیم و محل احداث سوله
- مصالح پوشش دیوار
- مصالح پوشش سقف
- نما و نازک کاری
- پوشش کف سالن
- تجهیزات روشنایی
- تاسیسات تهویه مطبوع
- عوامل دیگر
اگر تک تک موارد فوق در نقشه سوله و طراحی مشخص باشد برآورد هزینه ساخت سوله بسیار آسان خواهد بود. سوالی که در خصوص قیمت سوله پرسیده می شود این است که مثلا قیمت ساخت سوله ۵۰۰ متری چقدر است؟ اگر این موضوع برای شما هم سوال است، جهت استعلام قیمت و مشاوره رایگان ساخت سوله با ما تماس بگیرید. در ادامه همین مطلب می توانید توضیحات هریک از موارد فوق الذکر و میزان تاثیر آنها بر قیمت ساخت سوله را مشاهده نمایید.
نقش کاربری در قیمت ساخت سوله
درواقع اصلی ترین مورد که تعیین کننده اصلی در قیمت سوله است کاربری آن می باشد. یک سالن سوله صنعتی ممکن است به جرثقیل ، نیم طبقه اداری ، کفسازی مستحکم برای عبور لیفتراک و… نیاز داشته باشد. درحالیکه یک سالن ورزشی نیازمند پوشش مناسب کف ، عرض و ارتفاع مناسب ، نور مناسب ، تهویه مناسب ، نما و… را می طلبد.
در مقایسه با این دو مورد ، انبار نیاز چندانی به یک نما گرانقیمت ندارد اما کفسازی آن باید مستحکم باشد. اگر بخواهیم یک سالن تالار یا سالن اجتماعات را بسازیم قطعا نیازی به جرثقیل سقفی و سایر ادوات صنعتی نیست درعوض هزینه های مربوط به نما ، کفپوش ، تزیینات و نازک کاری داخلی و… را باید درنظر بگیریم.
هزینه ساخت سوله با جرثقیل
در کاربرد های صنعتی و انبار، علاوه بر هزینه لازم برای خرید جرثقیل، درصورتیکه اتکا آن بر روی خود سازه باشد منجر به سنگین تر شدن اسکلت سوله و در نتیجه افزایش قیمت سوله خواهد شد که طبعا هزینه ساخت اسکلت را افزایش خواهد داد. اینکه جرثقیل متکی بر سازه اصلی باشد یا دارای سازه مستقل باشد خود موضوع مهمی است. که در طراحی سازه و توسط مهندس و با مشورت کارفرما انجام می شود.
اما سوله با جرثقیل با تناژ بالا ( جرثقیل ۱۵ – ۲۰ تن و بیشتر) قطعا نیازمند سازه مستقل می باشد ولی در اکثر موارد که تناژ جرثقیل کمتر از 10 تن بوده که بجز در موارد خاص، نیازی به سازه مستقل نمی باشد.
اما مواردی نیز وجود دارد که حتی برای جرثقیل با تناژ پایین لازم است سازه مستقل ساخته شود که همه این موارد در مشورت با مهندس سازه و هنگام انجام محاسبات سوله و طراحی آن مشخص می شود.
تاثیر ارتفاع بر قیمت ساخت
هر اندازه ارتفاع سالن بیشتر شود با افزایش فشار باد و سایر بار های وارده هزینه اسکلت و قیمت ساخت سوله بیشتر خواهد شد. البته این موضوع برای دهانه سوله صادق نیست به این معنا که سالن با دهانه کوچکتر لزوما ارزان تر نخواهد بود و معمولا دهانه بهینه بین 16 تا 26 متر می باشد اما قطعا دهانه 40 متری هزینه بیشتری را درپی خواهد داشت.
علاوه بر ابعاد که تاثیر مستقیمی بر قیمت تمام شده دارد ، شکل آن نیز بسیار اهمیت دارد. اسکلت سوله قوسی معمولا گرانتر از نوع شیبدار می باشد چرا که دور ریز ورق بیشتری دارد ضمن اینکه ساخت آن نیازمند دقت بیشتری نیز می باشد. سالن با سقف قوسی بیشتر بدلیل زیبایی ظاهری آن می باشد که معمولا در کابرد های صنعتی و انبار کمتر مورد توجه است.
طراحی محاسبات و هزینه ساخت سوله دو طبقه
هرچند که معمولا این سالن ها بدون طبقه یا اصطلاحا یک طبقه ساخته می شوند. اما در بعضی موارد امکان طراحی و ساخت سوله دو طبقه یا حتی سه طبقه نیز وجود دارد. که وجود این طبقات قطعا تاثیر مستقیمی بر هزینه ساخت خواهد داشت. ضمن اینکه کاربری این طبقات بسیار مهم است. مثلا در مواردیکه کاربری طبقه اداری باشد با حالتی که طبقه محل استقرار ماشین آلات صنعتی باشد. که تفاوت در هزینه ساخت سوله بدیهی خواهد بود. در بیشتر موارد ساخت سوله با نیم طبقه اداری انجام می شود. البته امکان ساخت سوله با طبقه ای که کل سطح را پوشش دهد نیز وجود دارد. که اصطلاحا به آن سوله دو طبقه یا سوله سه طبقه می گوییم. در اکثر مواقع یک نیم طبقه اداری کم هزینه فضای بسیار مناسبی در انتهای سوله ایجاد می کند.
محل ساخت و هزینه ساخت
تاثیر اقلیم ، شهر و محل ساخت سوله عمدتا بر بار های محیطی وارد بر سوله تاثیر می گذارد. البته با تغییر اقلیم ممکن است مصالح مصرفی جهت ساخت سوله نیز دستخوش تغییراتی شوند. ضمنا محل ساخت سوله بر تاسیسات و تهویه سوله اثر مستقیم دارد. بارهای ناشی از برف ، باد ، زلزله ، تغییرات دما همگی بر استحکام سازه تاثیر مستقیم دارند. که باید توسط مهندس طراح سازه مدنظر قرار گیرد و بر قیمت سوله ارزان یا گران بسیار موثر هستند.
از نظر اقتصادی بهترین محل احداث سوله نواحی با باد و برف کمتر می باشد. محل هایی که واقع در حاشیه و حومه شهر می باشند از شدت باد بیشتری برخوردار هستند. و قیمت ساخت سوله را افزایش می دهند. مجاورت سوله با ساختمان های بلندتر هرچند بار باد وارد بر سوله را کاهش می دهد. سوله را در موقعیت برفگیر قرار داده برف از ساختمان بلند تر بر روی سوله ریزش خواهد نمود.
قیمت پوشش سقف و دیوار سوله
یکی از مواردی که تاثیر قابل توجهی بر هزینه سوله سازی دارد پوشش سقف سوله است. بعبارت دقیقتر، پرهزینه ترین بخش از ساخت سوله انتخاب نوع پوشش دیوار ها و سقف می باشد. استفاده از ساندویچ پنل سقفی و ساندویچ پنل دیواری هزینه ساخت سوله را افزایش می دهد. اما باید توجه داشته که انتخاب ساندویچ پنل مناسب کیفیت بهره برداری و هزینه های جانبی در زمان بهره برداری را کاهش می دهد. لیست قیمت ساندویچ پنل سقفی بر اساس ضخامت ساندویچ پنل و همچنین جنس و طرح ورق فلزی آن متغییر است.
همین موضوع در لیست قیمت ساندویچ پنل دیواری نیز مشاهده می شود. البته تنوع ساندویچ پنل دیواری علاوه بر ضخامت ساندویچ پنل ، به کابری و نوع آن همچنین متریال روی سطح خارجی ساندویچ پنل ارتباط دارد. ساندویچ پنل های دیواری شامل نوع معمول، مخصوص سردخانه ، مخصوص اتاق تمیز و محیط های بهداشتی و ساندویچ پنل با رویه کاغذی می باشند.
اما گزینه دیگر استفاده از دیوار های آجری است. همچنین برای سقف می توانیم از ورق گالوانیزه بهمراه پشم سنگ و توری مرغی استفاده کنیم. که این گزینه هزینه اولیه کمتری دارد. اما کیفیت آن قابل قیاس با ساندویچ پنل نخواهد بود.
در مجموع بنظر می رسد بهینه ترین حالت ساخت سوله ، استفاده از ساندویچ پنل سقفی می باشد. برای پوشش دیوار سوله پیشنهاد می شود حداقل یک متر تحتانی دیوار آجری کار شود و از آن به بالا ساندویچ پنل دیواری برای سوله نصب شود.
هزینه نما سوله
در کاربرد های صنعتی معمولا کمتر به نما سوله توجه می شود. معمولا نما دیوار آجری و یا نما رنگی ساندویچ پنل مناسب بنظر می رسد. درصورتیکه هدف ما ساخت سوله تالار عروسی یا سوله سالن اجتماعات یا سالن ورزشی باشد معمولا از نما های سنگ استفاده می شود. مثلا سنگ تراورتن در نما بسیار مطلوب بنظر می رسد. که البته هزینه ساخت سوله را افزایش می دهد. علاوه بر سنگ نما می توان از سمنت برد و سایر مصالج نوین نیز استفاده کرد. که از تنوع زیادی برخوردار می باشند و قیمت های متنوعی دارند.
سازه نو یا دست دوم؟
تنها در مواردی که فضای مورد نیاز از اهمیت پایینی برخوردار خرید سوله دست دوم و سوله سبک توصیه می شود. تفاوت سوله دست دوم و نو در کل هزینه ساخت سوله حداکثر ۱۵٪ تا ۲۰٪ می باشد. درحالیکه فقط اسکلت سوله دست دوم و نا ایمن است، سایر اجرا سوله همگی نو هستند. درواقع تجهیزات گرانقیمت را در کنار یک اسکلت سوله دست دوم در معرض خسارت و آسیب قرار داده ایم. البته در مواردی که کاربری انبار کشاورزی و موارد مشابه با اهمیت کم باشد ، فروش سوله دست دوم توجیح اقتصادی و منطقی پیدا می کند.
قیمت فروش سوله دست دوم به میزان سلامت و تناژ آن بستگی دارد. اما به این نکته توجه داشته باشید که اکثر سوله های دست دوم تناژ بسیار پایینی دارند. اگر سوله مشابهی را از ابتدا بسازید هم قیمت ساخت اسکلت سوله نو سبک کمتر از متری ۵۰ هزار تومان با سوله دست دوم اختلاف خواهد داشت.
بطور کلی احداث و ساخت سوله دست دوم تنها در موارد معدودی پیشنهاد می شود. ضمن اینکه هنگام انتخاب سوله دست دوم باید از سلامت آن اطمینان حاصل نمود.